Strijp-S iWonen

Next

Een nieuw woongebouw van 22 verdiepingen waar op een volledig slimme manier het leven aangenamer wordt gemaakt door meer comfort te bieden, echt iets te doen voor hun gezondheid en bij te dragen aan een duurzame leefstijl.
VolkerWessels iCity, Hyrde, TNO en VU Amsterdam hebben samen het slimme woning-concept iWonen gerealiseerd als onderdeel van het Europese project Interconnect. Bij de ontwikkeling en het gebruik zijn de bewoners doorlopend betrokken.

Blok 61

Slimme appartementen met gelijkstroom in Eindhoven

In het appartementencomplex op Strijp-S zijn 14 lofts getransformeerd tot iWonen. In het woonconcept worden duurzame energievoorzieningen door middel van PV panelen, opslag en warmtepompen gecombineerd met intelligent energiegebruik waarbij zowel een AC (wisselspanning) als een DC (gelijkspanning) net in de woningen is aangelegd. De lofts zijn voorzien van een intelligent energiemanagement- en gebouwbeheersysteem en voorzieningen die de gebruikerservaring voor bewoners optimaliseren om zo bij de verduurzaming van de lofts het wooncomfort niet uit het oog te verliezen.

Blok 61

Bewoners

De appartementen bevinden zich op de bovenste verdieping van Blok 61, dat VolkerWessels heeft gerealiseerd in de Eindhovense wijk Strijp-S. De bewoners zijn geselecteerd tijdens een aantal bewonersbijeenkomsten die on- en offline plaatsvonden. Tijdens die sessies konden de bewoners aangeven waarom ze in de hypermoderne lofts willen wonen en wat hun verwachtingen zijn. Hun ervaringen zijn namelijk cruciaal voor de doorontwikkeling van iWonen.

Een bewoner die uitlegt hoe middels co-creatie een slimme woning is gerealiseerd en hoe de bewoner dit ervaart

"Ik vind het gaaf dat ik meewerk aan de toekomst van duurzaam en smart wonen."

USB-aansluiting

De veertien smartlofts van Blok61 hebben USB-C aansluitingen waar computers en andere elektronische apparaten op kunnen worden aangesloten. Ook de warmtepomp is rechtstreeks op het 350 Volt gelijkstroomnetwerk aangesloten. Aangezien nog lang niet alle huishoudelijke apparaten verkrijgbaar zijn in een gelijkstroomvariant, komen er ook traditionele wandcontactdozen in de appartementen die wisselspanning leveren.

Smart-start

Via smart-start worden stroomvreters als de wasmachine, droger en vaatwasser alleen ingezet als er voldoende duurzame stroom beschikbaar is. De veertien woningen hebben één gemeenschappelijke huisbatterij met een capaciteit van 15 kWh. Bewoners kunnen het energieverbruik monitoren met een app op hun mobiele telefoon. Daarmee kunnen ze ook hun apparaten aansturen. Welke precies, moet de proef uitwijzen. Daarom is volgens VolkerWessels iCity de samenwerking met de bewoners zo belangrijk.

Smart-start

"Iedereen zei dat het onmogelijk was totdat er iemand was die dat niet wist."

Scroll naar top